Regelmatig en effectief je toetsenbord schoonmaken

Het wordt aangeraden om een toetsenbord elk kwartaal eens grondig proper te maken. Alvorens aan de slag te gaan, is het belangrijk dat je toetsenbord uitstaat en er geen verbinding is met de kabel en je computer.

Je toetsenbord schoonmaken?

Contacteer ons snel

Toetsenbord schoonmaken met reden

Bij intensief gebruik wordt een toetsenbord al snel vies.  En dat is al zeker het geval wanneer gegeten en gedronken wordt bij een computer. Het toetsenbord is zelfs het vuilste onderdeel van een computer. Een vies toetsenbord kan een bron aan bacteriën zijn en is heel onhygiënisch. Een vuil toetsenbord kan dus ook  ziektes verspreiden en nefast zijn voor de productiviteit op de werkvloer. Een onzuiver toetsenbord kan bovendien op termijn minder goed gaan werken. Daarom is het aan te raden met regelmaat te gaan het toetsenbord schoon maken.

Toetsenbord schoonmaken met tips

Een emmer met schuim is alvast niet de juiste oplossing om een toetsenbord schoon te maken. We geven alvast enkele bruikbare tips voor als je wil een toetsenbord schoonmaken. Hierbij hangt veel af van de intensiteit waarmee je je toetsenbord schoonmaakt.

 

Eenvoudig een toetsenbord schoonmaken

Het eenvoudigste is natuurlijk het kopen van een nieuw toetsenbord. Daarnaast bestaan er ook waterdichte toetsenborden die zelfs in de vaatwasser mogen. Wanneer we ons toetsenbord toch wat duurzamer willen gebruiken, is het toetsenbord schoonmaken en poetsen de boodschap. Om het toetsenbord snel wat properder te maken, draaien we het toetsenbord eerst even om en schudden we zodat alle loszittende vuil verwijderd wordt. Het reinigen van de toetsen kan gebeuren met een vochtig reinigingsdoekje met desinfecterend schoonmaakmiddel.

Met perslucht een toetsenbord schoonmaken

Met perslucht kan lucht geblazen worden tussen de toetsen zodat het vuil ook verdwijnt op plaatsen waar je niet aankan. De zijkanten van de toetsen kunnen proper gemaakt worden met een in alcohol gedrenkt wattenstaafje. Er bestaat ook speciale klei om alle vuil van tussen de toetsen te halen als je wil het toetsenbord schoonmaken.

Onderdelen van een toetsenbord schoonmaken

Heb je wat meer tijd wanneer je gaat een toetsenbord schoonmaken, dan kan je het toetsenbord uit elkaar vijzen. Ook de toetsen kan je losmaken met een schroevendraaier en elk apart schoonmaken. De toetsjes kunnen vervolgens weken in een bakje met heet water en reinigingsmiddel om daarna proper gepoetst te worden met een borsteltje. De andere helft wordt proper gemaakt met een vochtig doekje want er mag zeker geen vocht in het toetsenbord lopen.  Pas wanneer alles goed droog gemaakt is, kan je het toetsenbord terug in elkaar zetten.

Grondig een toetsenbord schoonmaken

Wil je echt grondig poetsen dan kan je de toetsen ook in een waszakje laten draaien in de wasmachine en de rest proper maken met een stofzuiger. Zo kan je echt volledig je toetsenbord schoonmaken. 

shutterstock_267096290.jpg

Toetsenbord schoonmaken bij een laptop

Bij een laptop is het niet eenvoudig om de toetsen te verwijderen om het toetsenbord schoon te maken. Meestal is het voldoende om deze schoon te blazen wanneer je gaat het toetsenbord schoonmaken. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een spuitbusje met perslucht die zo alle vuil wegblaast.

Voor het poetsen van de toetsen zelf wordt gebruik gemaakt van een schoonmaakmiddel voor toetsenborden. Er mag nooit met nat gewerkt worden want het risico bestaat dat het in het toetsenbord loopt. Ook antistatische doekjes lenen zich perfect om alle stof te verwijderen.

Om het overige vuil te verwijderen uit een laptop kan is sommige gevallen het toetsenbord toch losgemaakt worden. Vervolgens kunnen de toetsen meestal ook losgemaakt worden om deze apart schoon te maken. Na het afwassen en afdrogen van alle onderdelen, kan het toetsenbord terug in elkaar gezet worden. Dataclean helpt u graag verder met al haar IT diensten, gaande van een vlotte IT en werkplek verhuis tot een efficiËnt kabelmanagament

 

Geniet van een propere werkplek